Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o našich aktivitách, úspěšných projektech a nových technologiích.

O nás

Pravidelně vás informujeme o našich aktivitách, úspěšných projektech a nových technologiích.

Zprávy

Kulatý stůl k financování městských projektů formou PPP

Kulatý stůl k možnostem financování městských projektů formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP projekty) se uskutečnil 21. září 2021 v Brně. Setkání zástupců klíčových odborů brněnského magistrátu spolu s experty na PPP zorganizoval Odbor strategického rozvoje a spolupráce společně s agenturou CzechInvest. Jako odborní garanti se zkušenostmi z praxe byli přizváni zástupci Asociace pro rozvoj infrastruktury (ARI).

Dle aktuálního návrhu nového územního plánu je v Brně identifikováno 332 rozvojových lokalit a z toho 9 strategických rozvojových oblastí. Hlavním cílem kulatého stolu bylo na příkladu dvou konkrétních rozvojových lokalit představit a prodiskutovat možnosti řešení městských projektů formou PPP. Pozornost byla věnována chytré čtvrti Špitálka a lokalitě FSIK Metal. „Špitálka je pilotním projektem města Brna, který má nejen ověřit využitelnost moderních technologií a udržitelných principů v praxi, ale také využít soukromého kapitálu a know-how, které trh nabízí. Máme ale spoustu dalších projektů a lokalit, které bychom chtěli řešit a výhody spolupráce se soukromým sektorem na nich využít bez toho, aniž bychom se zbavovali jako město kontroly nad lokalitami či projekty jako takovými. Jedním z klíčových témat může být například výstavba dostupného bydlení.“ říká Jan Holeček, vedoucí Oddělení strategického plánování města Brna.

Zkušenosti z praxe a doporučení k dalšímu postupu ohledně přípravy jednotlivých projektů poskytla řada renomovaných konzultantů a expertů, kteří mají dlouholeté zkušenosti s realizací investičních projektů propojujících soukromý a veřejný sektor, a to jak v zahraničí, tak v České republice. Patřil mezi ně i Tomáš Janeba, prezident Asociace pro rozvoj infrastruktury, Jan Brázda, partner ze společnosti PwC a odborník na veřejný sektor, a také Jan Troják, ředitel projektového financováni ČSOB. „Oceňuji zájem vedení města Brna a aktivní diskusi o inovativních modelech financování a realizace velkých městských projektů. Budoucnost přináší nové výzvy a těm se nejlépe čelí otevřenou myslí. Brno se nebojí hledat nová řešení, včetně využití moderních technologií a osvědčených postupů. Inspirovat se řešením jiných evropských států je správná cesta.“ říká Tomáš Janeba, prezident ARI.

Velice konstruktivní debatu uzavřel svým příspěvkem David Petr, ředitel odboru podnikatelské lokalizace agentury CzechInvest. Ten zdůraznil zejména důležitost kvalitní přípravy PPP projektů i šanci ukázat, že spolupráce soukromého a veřejného sektoru může být efektivním nástrojem pro řešení strategických potřeb municipalit.

Pro municipality, které zvažují realizaci investic pomocí spolupráce se soukromým partnerem, je připravena Agentura CzechInvest nabídnout obdobné konzultace jejich projektů a zároveň uvést možnosti budoucí podpory z Národního plánu obnovy a Ministerstva pro místní rozvoj, ale i evropských institucí nebo Národní rozvojové banky. 

Zdroj: CzechInvest

Zajímá vás téma
Negrantové financování?

Zajímá vás téma
Zadávací postupy?

Přihlašte se k odběru novinek